Elk bericht wordt zo snel mogelijk beantwoord

De loopbaan specialist

Boost je loopbaan!

Home Over mijn bronnen

Mijn bronnen voor opstellingen zijn Bert Hellinger, Boudewijn Lemstra en Hylke Bonnema. De laatste jaren heb ik veel met Hylke Bonnema gewerkt, en veel van hem geleerd, en hij van mij.

Zie over Bert Hellinger, deze pagina. Dank je Bert dat je opstellingen in de wereld gezet hebt.

Boudewijn Lemstra (57) is een familie man, bedrijfskundige, (hard)loper en drummer. Hij is sinds 2003 actief met opstellingen op het gebied van families, relaties en organisaties. Zijn bedrijf, wat hij samen met Ineke Geertsema runt, heet Latitude opleidingen en heeft als motto: “Je weet pas waar je naartoe gaat als je weet waar je vandaan komt”. Ik ben via Boudewijn met opstellingen in aanraking gekomen. In 2016 verscheen van Boudewijn zijn eigen boek “Eerste hulp bij organisatievraagstukken”. Daarnaast heeft hij het boek “Daders en slachtoffers voorbij” van Bert Hellinger vertaald.

Nadat ik opstellingen geleerd had van Boudewijn en Ineke, was ik voor mijn gevoel pas begonnen op mijn opstellingen reis. In Sint Pancras ontmoette ik vervolgens Hylke Bonnema. Met hem heb ik vervolgens zo’n 6 jaar meegereisd om het vak volledig te leren.

Hylke is iemand die al vroeg op zoek ging naar het diepere, andere verhaal. Enerzijds door zijn ondernemende Friese spirit. Hij is getogen als oudste zoon in een Fries ondernemersgezin. Zijn ouders besturen hun eigen zaak, het Oranjehotel in Leeuwarden. Anderzijds werd hij wakker geschud door zijn onrust, veroorzaakt door de leegte van binnen. Een leegte die zich maar niet goed liet vullen, wat hij probeerde met van alles, maar niet lukte. Daarnaast zorgde een ernstig auto ongeluk, door hij veroorzaakt, ervoor dat 2 mensen het leven lieten. Dit gaf hem de directe aanleiding om echt verantwoordelijkheid te gaan nemen.

Hij emigreerde met hulp van mijn lieve hardwerkende vader en moeder naar Amerika. Hier kwam hij tijdens zijn studie psychologie, sociologie en mythologie in aanraking met therapeutisch lichaamswerk. hij herinnert het zich nog als de dag van gister. Hij liep naar huis na zijn eerste sessie lichaamswerk genaamd Rolfing. hij liep door het prachtige subtropische Balboa park in San Diego.  Toen hij plotseling zijn lichaam kon voelen zoals hij het niet eerder had gevoeld. Hij kon een stroom kracht en vitaliteit voelen, wat hem diep deed glimlachen. Bovendien voelde hij dat hij alles in zijn eigen leven zelf creëerde. Dit opnieuw wakker worden voor de kracht van het gevoel in het lichaam hielp hem om nog meer koers te gaan zetten.

In deze tijd van ontdekking ontmoette hij ook een bijzondere leraar. Zij hielp hem te zien hoe hij zichzelf afzonderde van anderen. Zij zei tegen hem? Wie denk je wel niet dat je bent, je zondert je af en blaast jezelf op, je verschuilend achter boekenkennis. Denkende dat dat je verder gaat brengen. hij zie het nog voor zich dat hij huilend in haar armen lig en ze hem liet zien dat het goddelijke licht in haar ook in hem stroomt.

Terug in Nederland heeft hij in Leiden zijn studie Psychologie afgerond. In deze tijd eind jaren negentig was hij vooral bezig met de verbinding tussen die diepe transformerende lichamelijke gevoelservaringen en de psychologie. Hier heeft hij ook zijn eind scriptie over geschreven. Hij studeerde toen lichaamsgerichte psychotherapie in een groep in Duitsland, waar hij ook voor het eerst in aanraking kwam met opstellingen.

Dit was thuiskomen, in de opstellingen vond hij die zelfde lichamelijke transformerende kracht, gecombineerd met psychotherapie en een aardse spirituele wijsheid. In die jaren reisde hij de wereld over om veel te leren van Bert Hellinger en de zijnen, naast zijn werk als trainer en zijn eigen praktijk. Hij heeft nog enkele jaren gewerkt bij Nieuwe Dimensies als opsteller om daarna ziche aan te sluiten bij het netwerk van Boer&Croon.

Hij heeft een fijn gezin met drie lieve kinderen. Eentje van zijn huidige vrouw, en twee van zijn ex-vrouw.  Hij ontmoette zijn ex-vrouwe voor het eerst toen hij ook zijn halfzus voor het eerst ontmoette, die hij zijn hele leven heb gemist. Zij was na een avontuur tussen zijn vader en haar moeder geadopteerd. Toen hij haar ontmoette werd de leegte gedeeltelijk echt gevuld die er altijd was geweest tussen hem en zijn vader, want daar stond zijn zus waar hij niets van af wist. In een opstelling is zijn halfzus hem voorspeld. Toen hij zijn halfzus ontmoette kon hij zijn vader veel beter voelen, waarna hij zelf vader kon gaan worden. Dus na de ontmoeting met zijn halfzus, kon hij zijn ex-vrouw ontmoeten en met haar dankbaar vader worden. Zijn relatie met zijn ex-vrouw lukte helaas niet. Vervolgens is hij zijn huidige vrouw tegen het lijf gelopen, waarmee hij een derde kindje heeft gekregen.

Mijn reis met Hylke is ten einde. Ik heb alles van hem geleerd wat ik nodig had om zelfstandig opsteller te worden, en ben hem daar dankbaar voor. Mijn reis gaat verder, gefocust op loopbaanopstellingen. Dat is mijn passie. Dat iedereen het werk doet waarvoor hij/zij bedoeld is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.