Als je moeder over grenzen ging?

In de vele Loopbaanopstellingen die ik de laatste tijd gedaan heb voor mannen en vrouwen, kwam dit thema vaak naar voren.

Als je moeder over grenzen ging door ziekte, dan was ze deels afwezig, dan nam je vroeg verantwoordelijkheid en ging meehelpen in het gezin. Er zit geen schuld in haar grensoverschrijding, maar het heeft voor jou gecreëerd dat je minder ging spelen, en dacht dat zoals jij het leven in trok, dat ‘normaal’ was, en jij ook over je grenzen mag gaan. Dit kan leiden tot een veel te groot verantwoordelijkheidsgevoel, met een gevoel dat je meer aankan op je werk dan je eigenlijk kan. Zonder dit onbewuste fenomeen te bezien met een opstelling of anderszins ligt een burn-out op de loer

Als je moeder over grenzen ging door haar eigen plek verwarring in het systeem, dan was ze ook deels afwezig. Dit vaak door dynamieken met haar eigen moeder. Je moeder is de eerste persoon die jou liefde geeft. Op het moment dat daar een onderbroken uitreiking komt in je jeugd, dan ga je dat compenseren. Dit kan leiden tot veel te veel je best doen. En ja wederom te hard werken om je gevoel van gemis te compenseren. Dit is wederom een onbewust fenomeen. Je werkt jezelf compenserend stuk.

Als je moeder over grenzen ging, door de dynamiek met je vader, is ze voor jou deels afwezig en ontstaat er ook verwarring. Aan wie ben je loyaal? Aan je moeder die je de eerste liefde gaf? Of aan je vader die je volgt naar buiten? Een mogelijke valse loyaliteit haalt jou van je plek af. Je gaat het leven van je vader of moeder willen navolgen, met soms zelfs als gevolg dat je haar of zijn leven leidt in plaats van alleen je eigen leven. Je gaat leven en werken voor twee, terwijl je maar een iemand bent. Dit hou je niet lang vol, want probeer een van het ouders of allebei maar eens mee te tillen en mee te dragen naar je werk? Waar is jouw ruimte dan?

Hier zit wederom geen schuld in, maar onbewuste navolging. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor je eigen carrière. Zelfs een totale mislukking omdat je niet synchroon aan jouw behoeftes werkt.

Er zijn nog meer dynamieken die maken dat je te hard gaat werken, in plaats van met je hart te werken. Een onbewust deels afwezige moeder maakt dat je liefdesgevoelens in overlevingsmodus gaan en andere dingen belangrijk worden dan zorgen voor jezelf.

Als je moeder over grenzen ging, is de kans groot dat jij als man of vrouw ook over grenzen gaat. Jij alleen kan hier wat aan doen, door hier naar te kijken. Jouw onbewuste fenomenen.

Op mijn pad is mijn moeder ook over mijn grens gegaan. Volledig onbewust. Zonder schuld en zonder dit bewust te zijn. Ik ben zo blij dat ik hiermee mag werken, en resoneren en daarom vele cliënten mag spiegelen en ondersteunen ik de onbewuste loopbaanreis van hun leven.

Als je moeder over grenzen ging heb jij hierbij stil te staan en je gevoel de ruimte te geven. Er zit geen schuld. Je hoeft je er niet voor te schamen, maar je kan er wel aan werken. Jij hoeft niet over je grenzen te gaan! Jij mag dit voor je kinderen doen, voor jezelf, voor je systeem. 

Als jij over je grenzen gaat, is het een signaal van iets anders. Dit kan vele uitingen hebben. Maar alleen door naar het onbewuste te kijken en inzicht op te doen, kan je bewust je grenzen bewaken.

Als je moeder over grenzen ging, dan was daar een reden voor die jij niet hoeft te compenseren. Jij mag hier vrij van zijn.

Als je moeder over grenzen ging, mag jij je grens bewaken. Dit uit liefde voor de moeder kracht in jou, jouw vader kracht.

Als je moeder over grenzen ging, mag jij over de grens van het bewuste stappen en je plek in je onbewuste en in je systeem innemen.

Je bent welkom om er samen naar te kijken. 

Grensoverschrijdend gedrag van een voorouder hoeft jouw werk en leven niet meer te beïnvloeden. Neem Persoonlijk Systemisch Leiderschap en neem eigenaarschap over je eigen grenzen, leven en carrière.

#bewustzijn #bewustgedragenleiderschap #hartgedragenleiderschap #spanje #vrijheid #opleidingen #systemischwerk #persoonlijksystemischleiderschap #psl #synergie #loopbaanopstellingencom #leiderschap #loopbaanopstellingen #loopbaancoaching #loopbaanadvies #loopbaancoach  #deloopbaanspecialist #exitburnout #droombaan #authentiekleiderschap #flow #werkgeluk #clubhouse #familieopstellingen #familieopstelling #inzicht #gevoel #lichaamswerk #werkbalans