Onze hond Bono was een dienend leider.

Hij was trouw, loyaal, ging zijn eigen weg, en gaf zijn liefde aan iedereen die daarvoor open stond. Wat ook bijzonder was, dat Bono een samenstelling was van de drie honden die wij in het gezin onafhankelijk wilden. Een Duitse staander (mijn vrouw), een Hongaarse Vizsla (de kinderen, omdat wij die tijd oppasten op een Vizsla), en een Heidewachtel (mijn lievelings hond). Dat kan geen toeval zijn, dat Bono op ons pad kwam. Net als een dienend leider synchroniciteit manifesteert door open te staan voor ontwikkelingen die zich voordoen vanuit intuïtie.
Als ie geaaid wilde worden bleef ie rustig staan. Hij gaf dan energie aan degene die hem aaide.Hij nam zijn tijd en bleef staan. Zoals een dienend leider tijd voor zijn mensen neemt.
Als ie moest plassen klapperde hij met zijn oren. Dan wisten wij, hij moet eruit. Hij gaf goed aan met signalen wat hij wilde en die signalen waren helder, eerlijk en goed gecommuniceerd, net zoals een dienend leider hoort te communiceren.
Als ie zijn behoefte moest doen, en wij gaven niet  snel genoeg thuis, ging hij zijn eigen weg. Hij opende deuren en kwam dan weer terug. Net zoals een dienend leider soms voor de troepen uit dient te lopen met een vernieuwde visie, nieuwe ontwikkelingen en dan weer naar huis gaat om deze te delen en in te (laten) bedden in de organisatie. Dienend voor de troepen.
Als we buiten liepen, was hij alert op signalen uit de omgeving, legde hij contacten met mens en dier die hem goedgezind waren en stelde hij zijn grenzen als dat nodig was. Net zoals een dienend leider duidelijk communiceert met de buitenwereld in verbinding met de binnenwereld. De grenzen afbakenen en staan voor de missie, visie en doelstellingen.
Als ie aan het snuffelen was en ik had weinig tijd accepteerde hij dat. Hij trok nooit te hard door, maar liet zich ook soms leiden. Net zoals een dienend leider soms uit moet gaan van adviezen van experts welke keuzes gemaakt moeten worden en daar dan wendbaar en flexibel mee om gaat in relatie tot de omgeving.
Als alles goed was, kwam hij bij mij, mijn vrouw en kinderen ging liggen en gaf hij in rustige toestand zijn energie wat aantrekking gaf om hem te aaien. Net als een dienend leider zijn/haar energie geeft aan de groep en vertrouwen uitstraalt, transparant is in de keuzes en energie geeft aan de groep om voort te gaan.
Hij had een soort charismatische aantrekkingskracht. Er waren meerdere mensen uit de buurt die vroegen of ie mee mocht wandelen. Een dag in de week was hij een tijdje bij ‘zijn vriendin’, een leuke vrouw uit de straat die met hem in de tuin ging werken.
Elke dag stonden er kinderen op de stoep die hem mee namen. Hij verspreide zijn zachtaardige liefdevolle kracht overal waar hij kon. Net zoals een dienend leider als een magneetkracht aantrekking heeft uit zijn omgeving om voor elkaar te krijgen wat goed is voor de organisatie en haar omgeving.
Onze hond Bono is niet meer. Deze week hebben we hem moeten laten hemelen na een ernstige ziekte. Ik hoop wat van hem geleerd te hebben en dit mee te nemen in mijn werk en leven.
Dag lieve Bono, mijn leider om dieper in de grond te gaan staan en van daaruit mooie dingen voor anderen te manifesteren. Je zal mij nooit verlaten in mijn gedachten en handelen. Elke wandeling zit in mijn rugzak om te verdiepen en de wereld een beetje mooier te maken.
Ik neem ook met jou Persoonlijk Systemisch Leiderschap om jouw kracht voort te zetten en te gebruiken in mijn ontwikkeling. Dank je Bono voor dat je bij ons kwam.