Elk bericht wordt zo snel mogelijk beantwoord

De loopbaan specialist

Boost je loopbaan!

Home Persoonlijke bezieling De grondlegger van familieopstellingen

Bert Hellinger

Ik ben Bert Hellinger dankbaar voor zijn moed om ons verder te brengen, zonder van te voren te weten waarheen. Deze phaenomenologische basishouding, leert ons om te blijven bij wat er is, zonder dat we vanuit een theoretisch referentiekader de werkelijkheid proberen te toetsen. Het leert ons echt waarnemen, hier en nu, van wat we nu meemaken, zien en voelen. Het leert ons om de diepere beweging van het leven te volgen.

Dankbaar ben ik voor Bert zijn moed om zijn waarneming en waarheid uit te spreken, zijn liefde voor het ongeziene, de onderstroom en de wijsheid. Dankbaar ben ik voor zijn gave om goed en slecht te verzoenen om hierdoor werkelijk vrede te kunnen brengen.

Zijn vernieuwende inzichten over de functie van het geweten en de orde van de liefde. Zijn nuchtere en doch diepe spiritualiteit. En ook zijn glimlach, pretogen en zijn diepe liefde voor het leven, gewoon zoals het is.

Het ontstaan van familieopstellingen

Bert heeft in zijn jonge jaren de oorlog meegemaakt, al was hij door zijn katholieke ouders behoed voor de nazi’s. Toch moest ook hij uiteindelijk in dienst. Na de oorlog is hij priester geworden en heeft hij jarenlang gewerkt als schoolhoofd in Zuid-Afrika bij de Zulu’s. Hier zag hij al dat de katholieke mis en de Zulu rituelen veel overeenkomsten hadden en dat de Zulu’s een vorm van zijn latere opstellingen toepassen. Hier is zijn pad van zelf onderzoek begonnen met o.a dialoog groepen.

Na te zijn uitgetreden rond zijn 50ste, heeft hij nog vele andere methoden en leraren ontmoet en onderzocht, waaronder de psychoanalyse, primal scream, Virginia Satir’s ‘family sculpting’, NLP, Erickson en nog veel meer. Hieruit ontwikkelde hij, beter is het om te zeggen, ontstond in zijn werk met groepen de opstellingen methodiek. Het ging toen nog alleen over familieopstellingen. In 1998 deed Bert voor het eerst een opstelling met Gunthard Weber over zijn organisatie, dit was de geboorte van organisatie opstellingen.

Bert is december 2019 overleden en Sophie Hellinger heeft het stokje van hem overgenomen. Meer informatie over Bert Hellinger en zijn werk vind je op www.hellinger.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.