Als je als vis niet leert zwemmen, kun je nog wel eens de berg van je ouders gaan beklimmen

Ik heb veel reacties gekregen op mijn vorige artikel hierover.

Dit artikel is daar een verdieping op. We worden geboren in ons gezin van herkomst, en dat is de plek waar we denken te leren hoe we het leven dienen te leven.

Maar je ouders hebben hun leven te leven, en hun uitdagingen aan te gaan. Hun berg te beklimmen. het is nu eenmaal zo dat net als jij en ik, je ouders ook niet perfect zijn, en nog wel eens een berg om te beklimmen achterlaten voor hun kinderen. Maar het is aan jou of je die berg wil beklimmen.

In opstellingen noemen we dit valse loyaliteit, als je familie-onderstroom aan je vraagt de berg te beklimmen, maar het beklimmen van de berg eigenlijk niet verbonden is met jouw bedoeling, met jouw bezieling.
Zie hier meer uitleg over een opstelling (Ik heb jaren mee mogen reizen met Hylke Bonnema, en pas de modernste Hellinger/Bonnema manieren van verdiepende opstellingen toe, ook in persoonlijk leiderschap en loopbaancoaching).

Zo zie ik in mijn praktijk genoeg mensen die een beroep uitoefenen wat hun vader of moeder heel graag had willen doen, maar door omstandigheden niet toe gekomen zijn. Een cliënt van mij haar vader was bankbediende, maar had heel graag kunstenaar willen zijn.

Zij was ‘niet-succesvol’ aan het worstelen met haar kunstenaarschap en kwam er in een loopbaanopstelling met mij achter dat dit helemaal niet haar roeping was, maar dat ze dit voor haar vader deed. Tja..dan wil het leven, en daarmee geld en liefde soms ook niet optimaal stromen.

Uit de opstelling en haar kwetsbare en bijzondere verhaal bleek dat ze geen kinderen had kunnen krijgen, maar heel graag met kinderen wilde werken. Die pijn van kinderen had ze tot dan toe niet echt durven aankijken.

Nu werkt ze naar alle tevredenheid, met veel passie en plezier in het onderwijs met verstandelijk beperkten en kan bijdragen vanuit haar bezieling aan haar levensstroom en die van anderen. Door een talent dynamics profileren zou ze nog meer stroming aan kunnen brengen in haar bedoeling, en daarover zijn we in gesprek. Maar ze is nu als ‘vis in het water’ in haar beroep. En thuis schildert ze af en toe nog wat als hobby, en heeft hier nu veel meer plezier en ruimte voor om ook dat meer te laten stromen, zonder het erge moeten wat uit haar valse-loyaliteit kwam.

Hoe is dat me jou? Ben jij de berg van je voorouders aan het beklimmen, of zwem je in het water wat jou het meeste stroming geeft? Laat het me weten als reactie op dit artikel of contact me via het contactformulier.

Jouw waarden hebben het recht helemaal in je werk tot leven te komen, en daarmee jouw stroming, jouw geld- en liefde-stroming.