Talent Dynamics persoonlijke ontwikkeling vanuit het hart

Talent Dynamics

Talent Dynamics is een testmethode die aangeeft wat voor soort individu jij bent en welke talenten jij hebt. Vanuit dat kader ben je je meer bewust wat je energie oplevert, en wat je energie kost. Hierdoor kun jij meer in flow komen en precies doen wat bij je past. Binnen Talent Dynamics bestaan 8 archetypes: Mechanic, Creator, Star, Supporter, Dealmaker, Trader, Accumulator of Lord. Alle archetypes hebben hun goede en slechte kanten en zijn verbonden met energiesoorten, seizoenen en elementen. Als mens ben je een samenstelling van deze archetypes gebaseerd op antwoorden die je gegeven hebt op de Talent Dynamics test. Voor meer informatie zie  www.geniusu.com en het Nederlandse www.geodomein.nl

Wanneer je individueel of als team gezamenlijk de test hebt uitgevoerd, weet je beter op welke ‘knoppen’ je kunt drukken bij je collega’s. Waarvan krijg jij of de ander energie, en wat kost jou of de ander energie.  Wanneer zijn jullie gezamenlijk in flow? Om meer in flow te geraken dien je te letten op je gevoel, je energie(level) en je lijf.  Wanneer iemand in flow is, is deze ‘volledig in zijn element’. Het werk gaat makkelijk genoeg om te kunnen zeggen dat het vloeiend en soepel gaat, maar niet zo gemakkelijk dat het saai wordt, of dat er geen uitdaging in je werk meer zit. Vanuit de Talent Dynamics test krijg je een lijstje van wat je sterke kanten en je valkuilen zouden kunnen zijn. Het is niet de bedoeling deze ‘do’s and dont’s’ uit je hoofd te leren en uit te voeren. Je kunt ze wel zien als richtlijn voor mogelijke sterktes en zwaktes. Vaak worden de zwaktes getriggerd wanneer je in een stresssituatie komt. Het zijn hints waar jij mogelijk je energie en gevoel van flow zou kunnen vinden. Het is het idee om na meer kennis over wat voor soort mens je bent dat je gaat ontdekken, onderzoeken en er mee spelen. Ieder mens en ieder team is uniek en je zult zelf de ‘fine tuning’ in de praktijk moeten doen, maar beter weten wat jezelf en een ander in flow brengt is nooit verkeerd.

Talent Dynamics is ontwikkeld door Roger James Hamilton en samen met Wealth Dynamics en Health Dynamics zijn deze tests door meer dan 700.000 mensen gebruikt over de hele wereld.

Talent Dynamics is gebaseerd op een lange geschiedenis van traditie en wetenschappelijk onderzoek. Het stamt af van een 5000 jaar oud Chinees systeem van denken dat de I-Tjing wordt genoemd en dat werd ontwikkeld en vastgelegd door een reeks Chinese keizers en leraren. I-Tjing kwam naar het westen toen Richard Wilhelm het vertaalde en het in 1919 naar Carl Jung bracht. Die ging het publiceren.

Jung was zo ingenomen met I-Tjing dat het terugkomt in zijn werk over archetypen. Kort na de publicatie van I-Tjing publiceerde hij zijn eigen boek Psychologische Types’. Dit werd een handboek met invloed op veel van de psychologische tests die volgden en die vandaag de dag nog steeds worden gebruikt in bedrijven en sollicitaties. Na zijn vroege werk over archetypen richtte Jung de rest van zijn leven zijn aandacht op het ‘vijfde element’ in I-Tjing, wat leidde tot zijn theorieën over ‘Synchroniciteit’ en het ‘Collectieve Onbewuste’.

De 8 Tri-grammen van de I-Tjing hebben een sterke verwijzing naar de acht profielen binnen Talent Dynamics:

De Talent Dynamics test is via deze link in het Nederlands aan te schaffen (€ 97):

https://geodomein.nl/talent-dynamics-nederland/

[1] https://www.geodomein.nl

[2] https://nl.wikipedia.org/wiki/Duurzame_Ontwikkelingsdoelstellingen