Doe persoonlijke ontwikkeling niet alleen in het nieuwe jaar!

Dit is mijn eindejaarswens. Dit klinkt als een paradox, maar is naar mijn ervaring heel belangrijk. Lees het stuk tot het eind, het kan je helpen in je (potentiele) relatie.

ontwikkelen

Als jij in een relatie zit, goede vriend/vriendin hebt waarmee je diep verbonden bent, neem die mee in jouw ontwikkeling. Neem je familie, als het lukt, ook mee in je ontwikkeling.

Zelf heb ik een persoonlijk leiderschap boek geschreven, wat Q1 2021 uitkomt (volg www.deloopbaanspecialist.nl voor meer info). Zelf heb ik ook diepe trajecten persoonlijke ontwikkeling gedaan, en ik ben daarmee ongoing bezig. Ik heb het geluk organisch op een of andere manier mijn vrouw, gezin en gezin van herkomst hierin meegenomen. En mijn vrouw mij. Als ik niet 1 keer in de week yoga doe, dan gaat mijn vrouw van mij scheiden. Punt. Een relatie is geven en nemen. En wat heb ik enorm veel aan de yoga nu! Natuurlijk zat ook ik in de weerstand.

Mijn vrouw heeft zich ook ontwikkelt tot een gerenommeerd familieopsteller. We kunnen dus spreken over de onderstroom samen en ervaringen uitwisselen bij het kijken door de systemische bril. Niet iedereen heeft dit geluk. Ik ken de verhalen van cursisten in mijn cursussen en bij anderen, die tijdens of na een persoonlijke ontwikkeling cursus verliefd werden op een mede cursist(e) of buiten de deur en hun huidige relatie vaarwel zeiden.

Liefde is in mijn optiek iets in de ander zien, wat je zelf ook hebt, maar vaak diep weggestopt of onaantastbaar vanwege kwetsbaarheid, oordelen, verdriet, schaamte, ongemak, pijn. Verliefdheid is het herkennen van dat stukje onbewust in de ander, zodat je je helemaal een voelt met de ander! In principe is dit dus ook zo, want dat stukje in de ander resoneert met dat stukje van jou, waardoor dat ongevoelige stukje gevoel gaat geven. Je voelt je heerlijk, compleet en verbonden.

Als jij nu bij mij opstellingen gaat doen, of je door mij laat coachen, of bij en door een ander, een NLP cursus gaat doen, of andere persoonlijke ontwikkelings cursus doet, kom je op onbekend terrein. Dan ontwikkel je wellicht wel een heel kwetsbaar stukje van jezelf waardoor je dat niet meer hoeft te spiegelen in je partner! Als dat ontspiegelen betekent dat je daardoor minder met je partner verbindt, ligt de weg naar een ander open. Jouw kwetsbare stukje wat eindelijk gezien is, wil niet meer weggestopt worden.

Jij ont-wikkelt dit kwetsbare stukje wel, maar het zal nooit je talent worden. Als je iemand vindt die dat stukje in zichzelf verder ont-wikkelt en dit talent verder ontplooit dan ligt verbinding, verliefdheid, liefde weer op de loer.  Als jij je zachtheid hebt herontdekt, en je controle meer losgelaten. Dan gaat dit anders resoneren in je omgeving.

Als de resonantie leidt tot nieuwe verbindingen buiten je huidige partner, dan kan dat gedoe geven.
Het aparte is, dat je je partner hebt uitgekozen precies op dit kwetsbare stuk! Jouw partner zijn/haar talent is jouw ontwikkelings stuk! Vaak nu nog onbewust. Maar als jij dit dus meer ontwikkelt, heeft je partner dit talent meer te omarmen.

Hoe dieper jij gaat, hoe dieper hij/zij mee zal kunnen gaan. Niks hoeft natuurlijk. Maar wil jij je goed blijven voelen, dan heb je samen te ontwikkelen. Jij ont-wikkelen en je partner ontwikkel-en. Dieper en dieper.

Ik heb genoeg Familie- en loopbaanopstellingen en coach gesprekken gehad met mannen en vrouwen tussen de 25-60 die hun huidige relatie niet meer zagen zitten. Soms kwam daar ‘kunstschilder Armand’ om de hoek, die wel gevoel toonde of ‘danseres Amanda’ die de nieuw ervaren kwetsbaarheid van mijn cliënt weg kon masseren. En verliefdheid en diepe verbinding was een feit. 

Thuis zat dan ‘Karel’ of ‘Katrien’ die niks van voelen of masseren moeten hebben. Terwijl dit precies, in de onderstroom, hun talenten betreffen! Daarom ben je verliefd op hun geworden, niet op hun leuke lach of mooie haar. Natuurlijk niet op jouw manier, zo simpel is het niet. Maar jouw ontwikkel punten zijn hun talenten. Je hebt er alleen anders naar te kijken. Misschien ervaar je een goed gevoel voor intuïtie bij je partner, of grenzen stellen of iets anders waar jij moeite mee hebt, dat kan je vergroten. Misschien ervaar je dat je partner graag naar de sauna gaat na een sport, dat is ook een soort massage. Bekijk jouw behoefte en je partner zijn/haar talenten eens op een andere manier en probeer deze te matchen!

Ontwikkel samen de kwetsbare plekken en verdiep elkaar, dan hoeven veel minder relaties te stranden volgens mij. Het is niet makkelijk, en je hebt meer dan alleen jezelf erbij nodig.

Natuurlijk zijn er ook relaties die volledig vanuit overlevingsenergieeen bij elkaar gekomen zijn. Dan zijn de ontwikkel stappen zwaarder, maar niet altijd onmogelijk. Als 1 van de twee in de overleving blijft hangen door te vechten, vluchten, bevriezen, pleasen of fantaseren, en de ander begint de bezieling te leven wordt het lastig. Zelf heb ik hier ook ervaring mee. En dit gaat niet door ergens hard aan te gaan werken, maar hart te werken. Primair Gevoel komt niet uit denken, maar heeft meer verbinding met doen.

Ik veroordeel je overigens niet als je uit een niet te redden relatie komt, want de ander moet wel mee willen gaan. Niet iedereen ervaart de noodzaak hiervoor. ‘Ga jij maar lekker ontwikkelen, dan ga ik rustig de krant of een boek lezen, en als je terug komt, gaan we weer gewoon verder waar we waren’…ehh niet dus.

De kans is juist groot, dat als je een kwetsbaar stuk ontwikkelt hebt, dat je dan thuis in een overlevings stukje van jezelf schiet als dit nieuwe er niet mag zijn. Onbewust kan de doos van Pandora open gegaan zijn, bereid je partner hierop voor. Neem de beslissing samen.

Ontwikkel jezelf samen. Het liefst heb ik, dat als je mijn boek straks misschien gaat kopen, je de toepassing ook samen doet. Neem hier samen tijd voor.

Werk is liefde zichtbaar gemaakt,  dus als je je liefde mee gaat nemen in je werk en dit gaat verdiepen, heb je je partner daarin ook mee te nemen. Dit gun ik je in 2021!

Martijn Haan www.deloopbaanspecialist.nl