Ontstress voor en in je vakantie, voorkom een burn-out!

Vorig jaar gingen we met zijn allen meer dan 35 miljoen keer op vakantie in Nederland. Hoe meer we echt ont-stressen voor en tijdens de vakantie, hoe meer energiereserve we opbouwen! Ik gun mijn klanten en iedereen die dit leest een boeiende vakantie met zo min mogelijk stress!

Ik ont-stress mijzelf met de volgende leefregels vlak voor en tijdens mijn vakantie. Doe er je voordeel mee!


1) Ik ga ook echt weg van mijn werk en dagelijkse beslommeringen 
Als ik echt weg ben zie ik niet welke post er binnenkomt. Ik ben echt weg van mijn dagelijkse omgeving en hebt de kans om mijn batterij weer op te laden.

2) Ik doe veel geks op vakantie Op vakantie krijg ik door buiten de gebaande paden gaan energie. Die energie kan ik weer gebruiken na mijn vakantie voor mijn workshops en trainingen. Ik bouw reserve-energie op. Als ik hetzelfde zou doet in mijn vakantie als er buiten, bouw ik juist energie af.

3) Ik bouw mijn werk af voor mijn vakantie, en niet te vlak voor mijn vakantie Voor mijn gemoedsrust bouw ik juist stress op als ik mijn werk vlak voor mijn vakantie moet overdragen of afronden.

4) Ik probeer niet alles netjes af te ronden, maar laat het voldoende goed achter Als ik het te netjes wil afronden, bouw ik al stress op voor de vakantie. Dat wil ik voorkomen.

5) Ik laat in mijn vakantie voldoende ruimte voor verrassingen Vaak gaan mensen die de stress dan al door hun aderen hebben gieren ook nog de voorbereiding voor de vakantie heel netjes doen. Alles plannen, geen verrassingen willen hebben. De voorbereidingen hiernaartoe, naast het afronden van het werk geeft nog meer stress. Eigenlijk ben je dan hard aan werk met het voorbereiden, terwijl vakantie juist stress-loos zou moeten zijn. Ik heb 1 hotelovernachting en 1 camping geboekt voor mijn vakantiereis. De rest komt daar wel op de juiste tijd.

6) Een goede voorbereiding met veel stress geeft weinig ruimte voor een snel vakantiegevoel vind ik Ik kreeg bijvoorbeeld een aantal jaren geleden training van een zeer ambitieuze trainer van een ICT-bedrijf. Deze vertelde doodleuk dat hij expres ‘twee’ weken vakantie nam. De eerste week om bij te komen, migraine te ontvangen door het afkicken van werk, en de tweede week om echt vakantie te vieren. Dat wil ik echt niet.

7) Laat je vakantie anders zijn, maar laat het moeten los. Een vakantie hoeft voor mij niet leuk te zijn, wel verrassend Probeer de forcering los te laten. Laat de boel maar even de boel en maak het jezelf niet te moeilijk. Gun jezelf een leuke vakantie. Niks moet.

8) Ik probeer zo min mogelijk mijn mail te checken en met mijn werk bezig te zijn Ik kan je niet dwingen dit ook te doen, maar wees jewel bewust wat er gebeurt.
Als je je mail gaat checken, gaat je systeem en aandacht in een bepaalde stand. Als de mail om actie vraagt kan zo je vakantiegevoel weg zijn, en je in je werk duiken. Je bent op vakantie, dan is het niet verstandig om de stresshormonen op te zoeken.

9) Ik ga me niet voorbereiden op mijn werk na de vakantie Ik heb ervaren dat vakanties kunnen leiden tot goede voornemens; ‘ik ga het na de vakantie helemaal anders doen!’. Maar als je in het systeem van je werkveld terugkomt, schiet je heel snel weer in dezelfde patronen. Dat is helemaal niet erg. Maar het is zonde om je vakantietijd te gebruiken om over dingen na te denken, die na je vakantie toch weer op de oude manier verder gaan.

Natuurlijk kun je tot aha erlebnis komen die je werk na je vakantie echt verbeteren, maar vaak zijn goede voornemens en te grote veranderingen al na een paar dagen/weken weer ingezakt in de oude vertrouwde ritmes.

Doe het dit jaar eens anders. Laat op je werk de boel de boel. De werkwereld draait zonder jou ook verder. Je hoeft niet alles af te ronden. Iemand anders doet jouw werk misschien met een andere kwinkslag.

En in je vakantie. Als je de eerste week echt moet afkicken van je werk, doe dat dan ook volledig. En denk na wat je de volgende keer anders kan doen om geen afkickverschijnselen te krijgen.

Samenvattend, gebruik je vakantie en de voorbereiding op je vakantie om de batterij echt op te laden. Om dingen te doen waar je anders weinig tijd voor hebt, en graag wilt doen. Niet om in dezelfde werksfeer en planning de boel voor te zetten. Doe eens iets contraproductief, contra-zinvol, contra-normaal. Je batterij laadt goed op van dingen die je lichaam in beweging zetten, je uit je comfortzone, en je hoofd leegmaken. Een goede wandeling, goed gesprek met een eventuele (nieuwe) vakantiepartner, lekker fietsen, sporten, aanklooien en nietsdoen om te doen helpen hierbij. De ‘werk’ telefoon uit, want ieder mailtje kan de stress terug laten komen.

En misschien, misschien geeft de vakantie je ook nog mijmertijd om te kijken hoe je het volgend jaar anders doet, nog meer relax, nog beter voor je lichaam en geest. En als je wilt kan ik je helpen om je loopbaan meer energie te geven naar je bedoeling, jouw essentie! Ik wens je een hele fijne vakantie!