De manager mist de brug naar blij werk

De laatste tijd zie ik mijn werk van visueel management in elkaar over gaan. Ik zie blije teams als ik met ze scrum als scrummaster. Ik zie interesse en focus als we het hebben over de klantwaarde en de essentie waarom men dingen doet bij LEAN sessies, en ik zie kwetsbaarheid en kleine stapjes van leren door te doen bij werkoverleggen en loopbaantrajecten die ik mag begeleiden.

Wat ik nog onvoldoende zie is leiderschap wat hierbij past.In mijn optiek dienend en coachend leiderschap. Teams willen graag Agile werken en scrum hierbij toepassen. Maar management, wat is er voor management om echt de beweging naar deze mooie verandering te maken?

Ik moet ook zeggen dat ik zelf (nog) niet zoveel werk met de toplaag van managers, behalve in het systemisch werkveld. Maar dan wordt ik eventueel samen met een partner voor een specifieke klus ingehuurd. Een organisatieopstelling of langer traject. Dan ben ik adviseur. In loopbaancoaching komen ook al deze ingrediënten voorbij, maar ik mis vaak de LEAN, AGILE, SCRUM, Samenwerkende manager in die gesprekken.

Wat is er te bieden aan de managers die controle wensen, die sturing willen geven? Welke transformatie past hierbij? Zelf zie ik management bijvoorbeeld managementinformatie uit de Agile verander borden willen halen. Maar zaken als scrum poker en standaard werk niet op de borden vermelden, passen hier niet bij.

Wie weet een goed boek of idee om managers de slag te laten maken naar dienend en coachend leiderschap, waarbij hun behoeftes of invulling hiervan op een andere manier in voor hun leesbare taal beschreven staat?