Weet jij wel zeker wat je talenten zijn?

Ik mocht de laatste tijd een aantal talenten-opstellingen doen, en daar vielen me een aantal dingen in op.

Is het wel jouw talent wat je nastreeft?

Een talentenopstelling is een opstelling soort waarbij de klant in het veld gezet wordt met de talenten die hij/zij aandraagt. Een talent zie ik als iets wat zo bij je past dat iedereen om je heen zou zeggen..daar ben jij zo goed in, of daar zie ik jou echt naartoe ontwikkelen. Bijvoorbeeld tekenen, luisteren, verbinden. In de opstelling kunnen naar aanleiding van gevoel en verdieping andere elementen bijgevoegd worden.

Wat mij opviel:

  1. Dat sommige talenten als gegeven worden beschouwd. Daar hoeft dan blijkbaar geen aandacht aan gegeven te worden…Duh.,..daar dacht de representant van het talent anders over. Een talent is alleen maar goed bruikbaar als je het toepast. Een ‘slapend’ talent heeft niemand wat aan.
  2. Dat sommige talenten helemaal geen talenten zijn. Sommige zaken zijn vanuit overgenomen (valse) loyaliteit iets van een voorouder, maar camoufleren zich als talent. Een overgenomen loyaliteit is iets wat je uit liefde voor een voorouder verder wilt laten leven. Je bent bang de voorouder helemaal te verliezen als je hetgeen wat je vasthoudt loslaat. Dat doet te pijn, dus je houdt het maar in leven. Je denkt dus dat je ergens goed in bent, maar eigenlijk kost het je best wel moeite om dat ‘talent’ uit te oefenen.
  3. Dat wat de client aandraagt qua talenten zich heel anders gedraagt vanuit de onderstroom. Elke opstelling gaf voor de client een verrassende draai aan hun talenten. Iets wat ze meer op de achtergrond dachten, voelde als heel dichtbij of andersom. Onze gedachtes houden ons wel eens voor de gek. De opstelling gaf hun focuskracht om een stap te zetten naar meer geluk, energie en passend werk.
  4. Dat het focussen en kiezen van 3 a 4 talenten voor sommige mensen al lastig is. Het interessante van een talentenopstelling met mensen is dat de representanten/blaadjes het vanzelf laten weten. Sommige bedachte talenten werden niet aangenomen door de representanten of werden op een diepere laag niet zo doorvoeld door de clienten zelf.

Het gave van dit soort opstellingen is, is dat de clienten echt een stap zetten op weg naar zijn/haar echte eigen bezieling. Hetgeen wat ze te doen hebben, en waar ze energie van krijgen, plezier in hebben. Het loslaten van iets van hun voorouder geeft altijd kracht aan hun eigen bezieling. WoW, wat ben ik trots en dankbaar dat ik dit voor iemand mag verhelderen. Aho!

PM me, commentarieer hieronder of stuur me een berichtje als je ook een talenten opstelling wil, of dat je dit met je team/groep wilt meemaken. Samen elkaars talenten doorvoelen brengt verbroedering, vergroot samenwerking en enthousiasme in een team!