Talenttest, test wie je bent, en breng flow in je werk

Ik ben Flow Consultant in de Talenttest en Talent Dynamics. En wat is dat inspirerend! Flow is de staat van zijn waarbij je talent maximaal tot uiting komt en je energie en vertrouwen krijgt van je werk. Vanuit de Talent Dynamics visie krijg je meer vertrouwen door meer waarde toe te voegen aan jezelf en de mensen om je heen. En je krijgt meer impact als je je talent als een hefboom inzet voor een groter geheel. Je kunt alleen meer waarde toevoegen en meer impact genereren als je je talenten onderkent.

Ik had tot nu toe geen instrument in handen om een klant zijn/haar hoofd, hart, lichaam en gevoel te verbinden. Opstellingen gaat vooral over het hart en voelen, Loopbaangesprekken verzanden soms in een hoofd-dialoog. Met Talent Dynamics als startpunt ontstaat een holistische verbinding!

Dit is voor mij het instrument om klanten en teams in kaart te brengen eventueel in combinatie met opstellingen en een goede dialoog over flow, waarde, impact en wat moeite kost, en wat moeiteloos gaat. Dit om de samenwerking, doelgerichtheid en resultaatgerichtheid te vergroten.

Het werkt eigenlijk heel simpel. Je bent wie je bent, en je krijgt het meeste energie, en bent het meest in flow als je doet wat je leuk vindt, goed in bent, en waarvoor je gewaardeerd wordt. Het begint met een vragenlijst invullen op hoofdlijnen, van wat voor energietype je bent. De gratis lijst van karaktertypering vind je hier: https://www.geniusu.com/missions/15/steps/1?a_aid=d6f723e6 

De hoofdindeling betreffen vijf energietypes ((met dank aan geodomein voor bovenstaande tekening, de teksten en vertalingen)

 • Dynamo staat voor hout, de lente, starten, creeeren. De ideeën-mens
  Talent voor het creëren van ideeën, goed in dingen opstarten, maar niet zo goed in dingen afmaken – zoals Albert Einstein & Richard Branson.
  Dit energietype is verbonden met de wat vraag. Wat gaan we doen?
 • Blaze staat voor vuur, de zomer, mensen, verbinden. De mensen-mens. Talent voor communiceren, houdt van mensen, maar is snel afgeleid van de taak die voor handen is – zoals Marilyn Monroe & Oprah Winfrey.
  Dit energietype is verbonden met de wie vraag. Met wie gaan we het doen?
 • Tempo staat voor aarde, de herfst, gronding, de aarde, zintuigen gebruiken, volharden. De zintuiglijke mens. Heeft talent voor timing, is goed gegrond, maar heeft richting nodig van anderen – zoals Nelson Mandela & Moeder Teresa.
  Dit energietype is verbonden met de wanneer vraag. Wanneer gaan we het doen?
 • Steel staat voor metaal, de winter, detaillering, kracht in systemen en data. De gedetailleerde mens. Heeft talent om de details te bestuderen, is goed in systemen, maar is vaak overbezorgd – zoals Mark Zuckerberg & Benjamin
  Franklin.
  Dit energietype is verbonden met de hoe vraag. Hoe gaan we het doen?
 • Spirit (het puntje van de Piramide) staat voor water, transitie. Spirit-energie maakt de basis voor flow. Door hierbij te verbinden ontstaat een verbondenheid, rust en connectie met iedereen om je heen.
  Gericht op het ‘waarom’ achter alles. Waarom doen we dit?

Natuurlijk ben jij als mens niet helemaal 1 energietype. We zijn een mengeling hiervan. Maar de energie-en waarvoor de energietypes staan kunnen je wel verder helpen om in flow te komen op je loopbaanpad.

Als je een stap verder gaat dan de gratis test, wordt het helderder voor je welke combinatie van energieën je bezit, welk profiel hierbij hoort, en waarmee je je werk in flow kan brengen.

Er zijn 8 profielen te onderscheiden ; Creator (de maker), Star (de ster), Supporter (aanmoediger), Dealmaker (de overeenkomsten-sluiter), Trader (de handelaar), Accumulator (de opteller), Lord (de heer) en Mechanic (de monteurs).

 • Creators zijn de beste starters en hoewel ze snel chaos kunnen creëren, kunnen ze verrassend innovatief zijn in het vinden van manieren om zich weer uit de chaos te werken. Geef hen altijd de verantwoordelijkheid over nieuwe projecten, maar zet ze op een nieuwe creatie zodra hun werk gedaan is.
 • Stars zijn het best in promoten, maar moeten kunnen leiden vanuit de voorlinie. Geef ze een kans om te ‘schitteren’ en geef ze de ruimte om resultaten te leveren zonder hen vast te pinnen. Geef hen de systemen en ondersteuning om ervoor te zorgen dat ze zich focussen op het opbouwen van een nieuwe business.
 • Supporters zijn de beste leiders, maar verwacht niet van hen dat ze het plan gaan bedenken. Creëer een plan en stel doelen op voor een Supporter en laat ze dan het team naar het plan leiden. Laat ze hun eigen managementstijl en agenda bepalen.
 • Dealmakers zijn de beste personen om vrede te sluiten en zullen ervoor zorgen dat iedereen zich goed voelt. Verwacht niet van hen dat ze naar vreemden gaan bellen, aangezien zij het best zijn in het voortbouwen op bestaande relaties. Werk met Dealmakers om bestaande klanten en relaties te onderhouden.
 • Traders zijn je beste onderhandelaars. Ze zullen altijd weten welke systemen en mensen de service en support zullen leveren om een gunstige en loyale relatie met de klant op te bouwen. Ze werken het best als ze duidelijke parameters krijgen waarbinnen ze moeten werken.
 • Accumulators zijn je beste ambassadeurs. Ze zijn betrouwbaar, werken dingen op tijd af en zullen niet snel overhaaste beslissingen nemen. Accumulators zijn de beste projectmanagers, als een specifieke taak op een betrouwbare manier uitgevoerd moet worden.
 • Lords zijn de beste analisten. Geef ze de kans om details te bestuderen en data aan te leveren. Vraag ze niet om te gaan netwerken, tijd te spenderen aan het uitbouwen van relaties of onderhandelingen, aangezien zij het sterkst zijn in zich achter de schermen te focussen.
 • Mechanics zijn de beste afwerkers. Ze zullen het proces afsluiten en slimmere manieren vinden om dingen de volgende keer beter te doen. Vraag niet aan een Mechanic om van nul af op te starten, maar geef ze een bestaand proces of product om te verbeteren.

Mijn combinatie van energieën en types is de volgende:

Ik ben dus een combinatie van een ideeen mens en mensenmens met de mogelijkheid om iemand die ik waardeer te ondersteunen. Het helpt mij erg om dit te weten omdat ik daardoor rationele kennis hebt buiten mijn gevoel waarom ik bepaalde dingen leuk vind en energie van krijg, en van andere dingen niet. Het helpt me ook om mijn gedrag aan te passen aan iemand die een ander energietype is, en daarmee sneller te verbinden. Het is niet goed of fout, maar verbindend om te ervaren.

Wil je hier meer van weten, en samen met mij hier naar kijken, stuur een berichtje of doe samen met je team alvast deze test (€ 97 pp):
Engelstalig: https://www.geniusu.com/missions/9/steps/3?a_aid=d6f723e6 
Nederlandstalig: https://geodomein.nl/talent-dynamics-nederland/

Geniusu is een ondernemersplatform met wereldwijd een miljoen ondernemers aangesloten die bijna allemaal bovenstaande test gedaan hebben. Deze ondernemers hebben met zichzelf afgesproken om naast hun werk rekening te houden met de 17 VN duurzaamheid doelen om de wereld een stukje mooier te maken. Ik ben een van deze ondernemers.

Binnenkort kan ik ook bij jou of jouw team de test afnemen en kunnen we samen kijken naar jouw profiel en vervolgens jou en/of je team meer in flow brengen.