Mijn manier van werken, met de flow piramide

Tijdens loopbaancoaching trajecten werk ik met verschillende assen van de flow piramide om jouw traject het beste te ondersteunen.

Ik werk met concrete doelstellingen als het profiel van iemand helder is. Het maakt mij niet uit hoe we tot profilering komen.

Ik zie nog te vaak, ook in loopbaancoaching, dat we iemand als een vis de berg op laten klimmen, omdat deze eerder ook bergen beklom. Terwijl de kracht van de vis in het water is, en dat eerst helder dient te zijn. We laten dan iemand zijn doelstellingen voor de komende week optekenen, en welke stappen hij/zij gaat doen, zonder alle vlakken van de piramide af te gaan. Sommige vlakken vragen diepergaand onderzoek, waarin je zelf soms in de opvoeding, het gezin van herkomst en wat daar de waarden en normen waren, terecht komt. Daarin ben ik gelukkig geschoold om een cliënt in te ondersteunen.

De assen zijn bijna gelijk aan IKIGAI (het is niet nodig deze methode te kennen), en zijn beter in te vullen als het profiel van iemand duidelijk is, want dan kan ik ook samen met jou naar je flow situatie kijken. Door het profiel en het gesprek over het profiel zien we samen scherper wat je flow creërende eigenschappen zijn, en waar je goed in bent of wilt worden.

De essentiële vragen bij mijn loopbaancoaching zijn dus:
– Waar ben je goed in (dit ondersteund door het profiel)
– Wat vind je leuk? Waar krijg je energie van?
– Krijg je waardering in je huidige werk voor wat je doet? Zo nee, hoe zie je het voor je om wel die waardering te verkrijgen? Wat voor werkkring heb je daarbij nodig?
– Wat wil jij bereiken? Waar ligt je bezieling?

Als we samen op deze vragen tot antwoorden komen en we samen inzicht hebben wat een ideale werksituatie zou zijn, gaan we een slag dieper.

Want waarom heb je op dit moment loopbaancoaching nodig? Waar is de flow eruit gegaan?

Dit heb ik proberen weer te geven in de volgende verdieping van de piramide.

Soms werken we met minder bezieling en zijn we vooral bezig met overleven. We vechten, vluchten, bevriezen, pleasen of fantaseren dan in ons werk. Hard werken waardoor burn-outs ontstaan is een vorm van werken in overlevingsmodus. Ik heb een boek geschreven over Persoonlijk Systemisch Leiderschap (PSL). De 10 sleutels in dit boek beschreven kunnen je helpen uit de overlevingsmodus te stappen en echt leiderschap te nemen over je werk. Wanneer je het praktijk over de 10 sleutels wilt ontvangen na het lezen van het PSL boek, stuur mij dan even een berichtje.

We raken meer uit flow als we vanuit ons ego onze angsten gaan volgen, en ons gaan vergelijken met anderen. Flow is energie en heeft nodig dat je je richt op wie jij bent, met jouw mogelijkheden, krachten en een gezond ego die jouw keuzes ondersteunt.

Soms werken we (vals) loyaal aan ons familiesysteem, en vinden we dat we iets moeten bereiken, terwijl onze persoonlijkheid en wat we echt willen en kunnen anders is. Dit is niet slecht of goed, maar dit bewust worden kan ruimte geven om onze loopbaan in lijn met onze eigen persoonlijkheid vorm te geven.

Soms hebben we een te groot ego gevormd omdat we veel complimenten kregen, en is er vanuit externe invloed een klad in de loopbaan gekomen. We worden op een zijspoor gezet, wat pijn doet in het ego. Hier ruimte aan geven kan energie geven voor een nieuw begin.

Soms hebben we een te klein ego gevormd omdat we vaak kritiek kregen, en hebben we ons teruggetrokken om een werkeiland waarin we kunnen functioneren. Als hieraan getornd wordt door invloeden van buitenaf worden we gedwongen te bewegen. Wat heeft gemaakt dat we die kritiek ons lieten overkomen? Wat triggerde de vernauwing van ons ego?

Soms krijgen we waardering voor dingen waar we eigenlijk voor ons gevoel helemaal niet zo goed in zijn. Dit gevoel volgen kan je ook helpen. Wat maakt dat de ander je waardering geeft? Dit kan je hefboom van ontwikkeling verminderen. Een waardering die past bij waar je goed in bent maakt een gezonde hefboom mogelijk. Als je waardering krijgt, ga je beter je best doen, en doordat je beter je best doet, krijg je meer waardering. Let er wel op dat ook dit je ego kan vergroten en een overlevingsenergie kan triggeren.

Als laatste is (zelf)vertrouwen een belangrijk item in loopbaancoaching. Als er weinig (zelf)vertrouwen is, dan mis je de fun in je werk, en wordt je van zelf slechter erin. Je energie verdwijnt en dat maakt dat de spiraal omlaag nog sterker kan ontstaan. Dus is het van belang om (zelf)vertrouwen op te doen richting je toekomstige flow-situatie.

Dit kun je het beste doen in kleine stapjes. Elke dag een beetje beter. Doe minder dingen waar je niet zo goed in bent, en die je niet leuk vindt. En richt je op de dingen waar je wel goed in bent en super leuk vindt. Daarnaast betekent een vermindering van (zelf)vertrouwen vaak dat je ergens in geraakt bent. Er zijn je (valse) verwachtingen voorgespiegeld. Je dacht zelf dat je ergens beter in was, dan de feedback die je kreeg. Je hebt (te) lang werk gedaan wat je helemaal niet leuk vindt, maar vanuit overleving energieën, en de hypotheek moet betaald worden..ben je het (te) lang gaan doen.

Dat ruimte geven kan je ook helpen om meer in flow te komen. Loopbaancoaching betreft in mijn geval een bewustwordingstraject om je meer in flow te brengen. Dit doe ik met een gesprek, open dialoog, mogelijk met een loopbaanopstelling, hypnose, nlp, meditatie, testsituaties, wandeling, padel (sport). Alles wat nodig is om meer flow te brengen in je loopbaan.

Ik word zo blij als ik na een paar gesprekken de feedback krijg dat iemand meer doet wat hem/haar in flow brengt, en daar ook resultaten mee behaalt voor de (nieuwe) organisatie, voor zichzelf en zijn/haar omgeving.

Wil je ook een loopbaantraject met mij aangaan, dan weet je hierbij mijn manier van werken. Natuurlijk kunnen we na een of meerdere gesprekken het ook hebben over welke werkdoelstellingen je hebt, welke stappen je kunnen helpen daar te komen en wat je daarvoor nodig hebt. Zonder dit fundament is de kans op een terugval aanwezig, en geloof ik niet dat je werk in de flow komt die het zou kunnen bevatten.

Ik gun iedereen het werken in flow en een gelukkig werkleven met passie, energie, resultaat en voldoening.