Corona Opstelling, wat is het verborgen verhaal?

Wat is het verborgen verhaal achter het Corona gebeuren? Dat was de vraag die mij en Marianne de laatste tijd bezig hield. Waar kijken we niet of te weinig naar?

Om hier, buiten de ratio, een antwoord op te vinden hebben wij samen een opstelling gedaan.

Dit ging heel spontaan. ‘s Morgens had ik de intentie uitgesproken om hier een opstelling over te willen doen, en ‘s middags liepen we te wandelen en kwamen bij de palencirkel (woodhenge) in Heiloo.

Dit was de ideale plek om een opstelling te doen in de natuur. Iedere paal representeerde iets in het Corona-verhaal.

Allereerst bleek ‘de dood’ belangrijk in het verhaal. Al is het maar de doodsangst. We zijn in onze tijd geneigd ‘de dood’ buiten de werkelijkheid te houden. Alsof het leven altijd maar door gaat. Liever een 95 jarige genezen van Corona , dan de dood van deze 95 jarige accepteren. Het vol aankijken van de dood maakte Corona minder groot.

Ten tweede bleek de Economie heel vast te staan, alsof die niet mee wil transformeren. Maar de boomstam die de Economie representeerde had wel barsten. Economie maakte naar ons gevoel een te groot onderdeel uit van het systeem. De consumptie-maatschappij, die voorbij gaat aan wat we echt nodig hebben, maar gevoed door ons ego altijd maar meer willen. Dit kwam door ons heen met betrekking tot Economie.

Ten derde ervaarde we dat Corona verbonden was met de hebzucht van de mens. Tussen deze twee boomstammen die beide elementen representeren was een spinnenweb, tussen de andere palen niet.

De mens wil de gehele natuur naar haar hand zetten, zonder de wederkerigheid hiervan te doorzien. De mens is onderdeel van de natuur, en staat er niet buiten of boven. Corona toont dat doordat we de leefruimte van de wilde dieren te klein maken, de virussen die deze bedreigde wilde dieren in zich hebben, overspringen naar dieren die zich beter handhaven naast de mens; ratten, vleermuizen en muizen. Dit zijn de ‘tussendieren’ die virussen overbrengen naar de mens.

Als laatste, een gevoel van Hoop. Naast de oudere mens, die doodsangsten heeft en zich even geen raad weet staat de sexuele kracht. De nieuwe mensen, de kinderen. Deze nieuwe kracht doorzag het verborgen verhaal van hebzucht achter het Corona virus.

De nieuwe mensen, en seksuele levenskracht kan Corona ten goede keren. Natuurlijk is het vreselijk wat er nu gebeurd met mensen die Corona hebben, maar de boodschap die erachter zit heeft, volgens onze opstelling, met hebzucht te maken. Dingen kopen die je eigenlijk niet nodig hebt, maar wel schadelijk zijn voor de natuur bijvoorbeeld. Verre reizen boeken, omdat bekenden van je dit ook doen, Zaken kopen die van ver weg moeten komen, terwijl je ze dichtbij ook kunt aanschaffen. Dat soort dingen werden helder gedurende onze opstelling.

Corona is hier om het licht op onze hebzucht te schijnen. Onze kinderen krijgen de boodschap hier wat mee te doen. Het is aan ons en hun of we luisteren, of dat we na het Corona tijdperk ‘gewoon’ weer verder gaan?